Održana tribina „Budućnost srpske kulturne tradicije”
27/01/2016
Gostovanje na TV Viminacium
05/02/2016

Trećom međunarodnom naučnom konferencijom obeležen dan sećanja na žrtve Holokausta

Nikada nema mnogo iskazane tuge, ni sećanja , ni saosećaja. Kako jedan od govornika danas reče: …”možda je samo zaborav veći greh od zločina”.

U organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo i Fakulteta za strateški i operativni menadžment, uz podršku Muzeja žrtava genocida, 27.01.2016. godine je održana Treća međunarodna naučna konferencija pod nazivom: "Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije". Konferencija je održana na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.

“Tragedija nastala kao posledica Holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sećanje bude postojalo. Samo ako se sećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Jevreja i pripadnika drugih manjina ubijani su na nazamislivo varvarske načine. Nikada ne smemo zaboraviti te muškarce, žene i decu, niti njihovu agoniju”, rekao je tadašnji Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, povodom proglašenja ovog datuma za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, ispred ove organizacije UN (2005.godine).

Tačno u podne, delegacija Fakulteta, prof. dr Života Radosavljević, doc. dr Edit Der Šeregelj i prof. dr Dušan Vasić je odala počast polaganjem venca kod spomen ploče nad humkama nevino stradalih u nacističkom logoru u Drugom svetskom ratu, na prostoru Starog sajmišta.

Konferenciju su prigodnim uvodnim rečima otvorili dekan Fakulteta za poslovne studije i pravo, prof. dr Milan Radosavljević i viši kustos Muzeja žrtava genocida, Nenad Antonijević. Nakon projekcije dokumentarnog filma “Izlazak iz pakla”, usledila su izlaganja doc. dr Edit Der Šeregelj,višeg kustosa Muzeja žrtava genocida, Nenada Antonijevića, sećanja bivših logoraša Slavka Milovanovića i Novaka Dukića. Zatim su svoja izlaganja imali student Fakulteta za poslovne studije i pravo, Ivan Stefanović i predsednik zajednice udruženja žrtava Drugog svetskog rata, Snežana Dragosavljević, istoričar Jovan Mirković, i prof. dr Željko Nikač, a delove pisama Halide Dajč je čitala koleginica Ivana Milošević.

Na kraju, u ime domaćina i organizatora, naučni skup je pozdravio emeritus prof. dr Života Radosavljević. Uz zahvalnost studentima, profesorima, kao i gostima, na brojnosti i učešću sa svojim radovima na Konferenciji, istakao je da se žrtve kao ni zlodela okupatora nikada ne smeju zaboraviti.

Galerija fotografija