Dodatna obuka za nastavnike i profesore
26/01/2017
Reportaža produkcije Korak 21 o konferenciji o Holokaustu
30/01/2017

Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije

U prostorijama Fakulteta za poslovne studije i pravo i Fakulteta za strateški i operativni menadžment održana je 27. januara 2017. Četvrta naučna konferencija sa međunarodnim učešćem na temu „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije“. Organizatori konferencije bili su Fakultet za poslovne studije i pravo i Fakultet za strateski i operativni menadžment u saradnji sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda.

Holokaust je ogroman zločin. Niko ne može da negira dokaze da se on dogodio. Sećanjem na žrtve i odavanjem poštovanja iz godine u godinu obnavljamo našu rešenost da sprečimo zaborav na strahote koje čovek skoro i da ne može da zamisli. A ipak, čovek je čoveku to uradio. Sećanje na Holokaust je sećanje na ono što može da se desi kada pomislimo da smo superiorniji od drugih.

Današnji dan delegacije naših Fakulteta su započele polaganjem venca na Spomenik žrtvama Holokausta na Starom sajmištu. Nakon toga u prostorijama Fakulteta započela je međunarodna naučna konferencija i tom prilikom je u uvodnom govoru osnivač Fakulteta emeritus prof. dr Života Radosavljević pozdravio drage goste. U prepunoj Svečanoj sali Fakulteta sedeli su jedan do drugoga preživeli logoraši logora Staro sajmište i Jasenovac, članovi njihovih porodica, predstavnici više udruženja žrtava logora Drugog svetskog rata, priznati aktivisti za očuvanje sećanja na žrtve Holokausta, naši profesori i naši studenti, kojima se u uspomenu ostavljaju sećanja na ove tužne događaje.

Nakon uvodne reči prisutne je pozdravio i direktor Muzeja žrtava genocida, prof. dr Veljko Đurić Mišina. Sa velikim poštovanjem ugostili smo i bivšeg savetnika gradonačelnika Jerusalima za Hrišćanska pitanja, profesora sa MA Univerziteta u Londonu, gospodina Šamuela Evijatora. Gospodin Evijator je izneo svoje mišljenje o zločinima koje je čovek čoveku učinio. Tom prilikom, za ovakve vrste genocida je naveo da je „ … sećanje je ono – što svima u nasleđe moramo ostaviti“, svestan činjenice da se baš na današnji, veliki Hrišćanski dan, 27. januar, sećamo žrtava genocida, stradalih žrtava Holokausta, stradalih Jevreja, Srba, Roma i ostalih.

Nakon toga putem video-linka u rad konferencije su se uključili prof. dr Vidoje Vujić iz Rijeke i prof.dr Danijel Vojak iz Zagreba. Skup je pozdravio i predsednik dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, gospodin Savo Štrbac. Sledilo je izlaganje i dekana Fakulteta za poslovne studije i pravo, prof. dr Milana Radosavljevića. Pošto je konferencija namenjena mladima za sećanje i nezaborav, svoja izlaganja su prirpremili i naši studenti: Aleksandra Radaković, Nikola Radaković i Ivan Stefanović. U nastavku konferencije prikazan je i deo dokumentarnog filma „Sajmište: istorija jednog logora“.

Današnji skup je zatvoren čitanjem pesme književnice i likovne umetnice, članice Upravnog odbora Društva književnika Vojvodine, gospođe Maja Familić. Pesma je posvećena njenim precima, ali i svim drugim žrtvama koje su stradale za vreme Drugog svetskog rata.

Da bi smo još jednom potvrdili veru u dostojanstvo i pravo svake osobe da živi u jednakosti bez diskriminacije – zakazali smo novu Međunarodnu konferenciju za 27. januar 2018. godine, a naša je dužnost da se sećamo prošlosti i čuvamo je u našim uspomenama.