Naši profesori na svečanosti u Arhivu Jugoslavije
20/10/2017
Integrisani obrazovni sistem za društvene i prirodne nauke dobio prestižno priznanje – Zelenu zastavu „Eko Škola i Fakulteta“
24/10/2017

U prostorijama Fakulteta održan Prvi naučno-stručni skup na temu: “Perspektive očuvanja i zaštite voda”

Na našem Fakultetu, koji se nalazi na lokaciji Ušća dve naše najveće reke, bili smo domaćini prvog naučno stručnog skupa sa temom “Perspektive očuvanja i zaštite voda” koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičke direkcije za vode   Atraktivnost teme je obezbedila da ovaj skup dobije epitet međunarodnog učešća jer smo imali veliki broj autora, naših kolega koji su izrazili želju da učestvuju u radu skupa i van naših granica. Naučno-stručni odbor je od svih prispelih radova imao težak zadatak da odabere 22 rada od kojih je nastao i Zbornik radova sa ovog skupa.
Na samom početku rada Skupa, prisutnim profesorima, gostima, studentima i učenicima srednje škole “Ušće” se obratio osnivač Integrisanog obrazovnog sistema, prof. emeritus dr Života Radosavljević. Ne krijući zadovoljatvo što je odrastao pored izvora mineralne vode Mg Mivela, u blizini sela Veluće, pored Trstenika, pa i zbog toga vrlo dobro zna šta znači čista priroda i zdrava voda. Prisutnima je poželeo dobrodošlicu i uspešan rad Skupa.
Zatim su usledila plenarna izlaganja, a uz izlaganja sa govornice, bilo je i direktnih video uključenja iz Australije, Slovenije i Crne Gore. Bilo je zadovoljstvo čuti radove iz oblasti ekonomije, menadžmenta, ekologije, poljoprivrede i prava. Zapaženo je bilo i izlaganje naših gošći iz Austrije i Hrvatske, koje su govorile o stanju velikih evropskih vodotokova koji pritiču kroz našu zemlju.
Naša namera je da ovaj međunarodni naučni skup postane tradicionalan i da na istima proširimo učešće, kao i da se radu skupa uključe predstavnici privrede iz: poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, turizma, banjskih lečilišta, saobraćajnih i drugih preduzeća, ali i ustanove iz sfere zdravstva, obrazovanja i kulture. Jer, ne postoji ni jedan segment privrede i društva koji nema direktne ili indirektne veze sa vodom kao resursom.