Sedma naučna konferencija „STRADANJE SRBA, JEVREJA, ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE”
21/01/2020
Dan inženjera Srbije, 3. Februar, 2020. godine
03/02/2020

ODRŽANA SEDMA NAUČNA KONFERENCIJA

„STRADANJE SRBA, JEVREJA I ROMA I OSTALIH NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE”

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, kojim se obeležava dan kada su 1945. godine pripadnici sovjetske Crvene armije oslobodili najveći nacistički logor smrti Aušvic, održana je Sedma naučna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije” u organizaciji Fakulteta za poslovne studije i pravo, Fakulteta za informacione tehnologije i inženjerstvo Univerziteta Union – Nikola Tesla i Muzeja žrtava genocida.

Nakon uvodnih reči dekana Fakulteta, profesora dr Milana Radosavljevića, i istoričara Stefana Radojkovića, predstavnika Muzeja žrtava genocida, usledilo je predavanje istoričara dr Milana Koljanina pod nazivom „Holokaust u okupiranoj Srbiji i logor na beogradskom sajmištu”. Učešće su uzeli i preživeli logoraši, predstavnici udruženja logoraša i potomaka Jasenovac koji ove godine obeležavaju šezdesetogodišnjicu organizovanog udruživanja i sećanja na užase koje su preživeli u logorima NDH. Na konferenciji je predstavljena i knjiga pod nazivom „Deportacija bačkih Jevreja 1944. godine” od strane autora – gospodina Todorovića, predsednika udruženja Danubius i gospodina Bursaća, iz Arhiva Vojvodine. Aktivno učešće su uzeli prof. Dedić i prof. Vasić koji su govorili o programiranom zaboravu genocida i o tome da li je budućnost Evrope moguća bez sećanja na antifašističku prošlost. Ni ova konferencija nije prošla bez naših đaka iz srednje škole „Ušće” i studenata koji su sa svojim profesorima i mentorima pripremili ozbiljan i potresan recital o stradanju dece za vreme Drugog svtskog rata.

U prepodnevnim časovima delegacija Fakulteta i Muzeja žrtava genocida, je položila venac i odala počast palim žrtvama kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa Staro sajmište. Konferecnija je propraćena autentičnom izložbom fotografija o stradanjima velikog broja ljudi za vreme nacističke vladavine. Skupu je prisustvovalo preko 100 učesnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija, nacionalnih manjina, profesora, studenata i đaka. Konferneicju je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS kao i Ministrastvo spoljnih poslova RS na čemu im se organizatori zahvaljuju.

Vest Muzeja žrtava genocida

Vest Portala Odbrana i bezbednosti