Mihajlo Pupin – doprinos nauci i istoriji u ujedinjenju Kraljevine Jugoslavije 1918. godine

Počeo septembarski upisni rok za 2015/2016
18/08/2015
Svečana dodela diploma – 17.10.2015
21/10/2015

Mihajlo Pupin – doprinos nauci i istoriji u ujedinjenju Kraljevine Jugoslavije 1918. godine

Fakultet za strateški i operativni menadžment i Fakultet za poslovne studije i pravo vas pozivaju na predavanje na temu “Mihajlo Pupin – doprinos nauci i istoriji u ujedinjenju Kraljevine Jugoslavije 1918. godine”. Predavanje će održati prof. dr Petar Kočović, u ponedeljak, 30. novembra 2015. godine, u 17h.

Mihajlo Pupin je jadan od najpoznatijih američkih pronalazača srpskog porekla. Slavu je stekao radeći na istraživanju u oblasti telefonije kao i bežičnog prenosa signala. Manje je poznato da je bio prijatelj sa američkim predsednikom Vudrouom Vilsonom, kome je pomogao da se obrati Kongresu kako bi dobio podršku za stvaranje države svih južnih slovena – Kraljevinu SHS, prilikom Verajskog mira, 1918. godine.

Bio je pregovarač u timu premijera Srbije Nikole Pašića, a zahvaljujući poznanstvu sa svojim kolegom sa Kolumbija Univerziteta, profesorom Daglasom Džonsonom, proširio je prvobitno ponuđene teritorije u Makedoniji i Sloveniji.

Na predavanju će biti prezentovani do sada neobjavljeni podaci iz života i rada Mihajla Pupina.

Pozivamo poštovane profesore, asistente i studente da posete ovo izuzetno zanimljivo predavanje.

Fakultet za strateški i operativni menadžment i Fakultet za poslovne studije i pravo vas pozivaju na predavanje na temu “Mihajlo Pupin – doprinos nauci i istoriji u ujedinjenju Kraljevine Jugoslavije 1918. godine”.