Gostujuće predavanje – Menadžerski stres, uzroci i kako se odbraniti
04/04/2016
Naši fakulteti na sajmu obrazovanja EDUfair 2016
11/04/2016

KNJIGA NA DAR - Beograd za Belgorod

Književni susret i akcija prikupljanja knjiga pod nazivom: KNJIGA NA DAR - Beograd za Belgorod održani su u petak 25. marta 2016.godine na Fakultetu za poslovne studije i pravo i Fakultetu za strateški i operativni menadžment.

Druženje je organizovano povodom obeležavanja Svetske nedelje poezije i otvaranja Srpskog resursnog centra u Belgorodu (Ruska Federacija). Veče poezije, pesničke reči i jezičke raznolikosti je okupilo studenate i profesore naših Fakulteta koji su sa sobom poneli i poklonili veliki broj knjiga na srpskom jeziku.

Književni susret je otvorila grupa stranih studanata koja na našim Fakultetima studira i uči srpski jezik. Oni su sve prisutne svojim interesantnim i slikovitim predavanjem poveli u upoznavanje njihove zemlje - Demokratske Republike Kongo. Na kraju svog izlaganja su rekli da vole naš jezik, ali im je on pomalo težak.

Pored prisutnih u sali, događaj su pratili profesori iz Novog Sada, kao i direktorka Srpskog resursnog centra u Belgorodu Viktorija Rjapuhina koja se obratila prisutnima. Na Belgorodskom državnom tehnološkom univerzitetu Šuhov, kako ističe, sve je više zainteresovanih za učenje srpskog jezika, a to i ne čudi budući da je gospođica Viktorija u svom višegodišnjem radu pokazala veliki žar i ljubav prema našem jeziku, kulturi i zemlji. Direktorka Srpskog resursnog centra je iskazala zahvalnost studentima i profesorima naših Fakulteta zbog velikog broja prikupljenih knjiga istakavši da će one predstavljati bazu njihove novootvrene biblioteke. Uputila je, takođe, poziv studentima naših Fakulteta da učestvuju na predstojećem Slovenskom omladinskom festivalu i na letnjim školama ruskog jezika koje organizuje njihov Univerzitet.

Profesorka ruskog jezika, Vladana Lilić govorila je o romantizmu u ruskoj književnosti i o Puškinu, kao značajnom predstavniku ovog pravca u Rusiji, a potom je profesorka francuskog jezika Dragana Banković Đukić nastavila izlaganje o simbolizmu u Francuskoj i o pesnicima Bodleru, Rembou i Verlenu. Studentkinja druge godine Katarinja Radonić predstavila je život i delo Vladislava Petkovića Disa. Stihove Marine Cvetajeve kazao je asistent Nikolaj Ivanikov uz melodiju i slike svog rodnog kraja. Melodija Verlenovog stiha, snaga Puškinove lirike, miris i ukus ruskog čaja, raznolikost ukusa Konga, samo su deo bogatstva koje može proizaći iz spoja različitih stihova, jezika, kultura i civilizacija. Tokom akcije prikupljeno je preko 150 knjiga.

Program su organizovale i vodile profesorke ruskog i francuskog jezika zadovoljne uzvraćenim pozitivnim reakcijama. Na kraju susreta je zaključeno da bi svima bilo drago da se okupe povodom novog književnog susreta.

Galerija fotografija