Naši fakulteti na sajmu obrazovanja EDUfair 2016
11/04/2016
Naši studenti u poseti Aerodromu „Nikola Tesla“
18/04/2016

Gostujuće predavanje - Visokotehnološki kriminal u Republici Srbiji

U okviru redovne nastave na predmetu "Elektronsko poslovanje i e-uprava (e-vlada)" 13.04.2016. godine, održano je gostujuce predavanje na temu "Visokotehnološki kriminal u Republici Srbiji". Predavanje je održao dr Saša Živanović, načelnik odeljenja za visokotehnološki kriminal u MUP-u RS.

Aktuelnost teme predavanja je privukla studente, asistente i profesore našeg Fakulteta, a nakon predavanja su mnogi iskoristili priliku za direktna pitanja.

Rezultati ostvarenih prevara u okviru visoko tehnološkog kriminala su svuda oko nas. Podatak da se u svetu prijavi skoro million žrtava godišnje, ili 12 žrtava u sekundi, je podatak koji govori o ozbiljnosti problema i potrebi da se izvršioci zakonski procesuiraju. Zloupotrebe su masovne, a instrumenti su Internet, globalne društvene i računarske mreže, piraterija, falsifikovanje brendova, zloupotreba bankarskih platnih kartica, dečija pornografija i mnoge druge.

Načini borbe protiv visokotehološkog kriminala su brojni, a u toj borbi su angažovani vrhunski stručnjaci u oblasti IT i računara. Svakako se i ovakva predavanja mogu svrstati u značajan vid borbe, pre svega u smislu podizanja svesti svakoga od nas da bilo ko, bilo na kom mestu i bilo kada može biti žrtva visokotehnoloških prevara.

Zahvaljujemo se gospodinu dr Saši Živanoviću i MUP-u RS - Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala na održanom predavanju.