Ambasadori govore – Nj. E. Narinder Chauhan, ambasadorka Indije

indija-zastava
Ambasadori govore – “Indija – danas i sutra”
13/11/2017
13_resize-2
Američka novinarka Maura Sweeney – gost našeg Fakulteta
23/11/2017
Show all
44_resize

U okviru našeg programa „Ambasadori govore” studenti, asistenti i profesori Fakulteta za poslovne studije i pravo i Fakulteta za strateški i operativni menadžment, kao i učenici i nastavnici Srednje škole „UŠĆE“, imali su čast da ugoste izvanrednu i opunomoćenu ambasadorku Republike Indije u Republici Srbiji, Nj.E. gospođu Narinder Chauhan. Tema gostujućeg predavanja je “Indija – danas i sutra”.

Nakon pozdravnih reči dobrodošlice uz zahvalnost za posetu našim obrazovnim ustanovama koje je uputio prof. dr Dušan Vasić, uvažena Ambasadorka je svoje izlaganje započela upoznavanjem svih prisutnih sa drevnom državom iz koje dolazi. Svoje ime Indija duguje starom persijskom nazivu reke Ind. Ova, druga najmnogoljudnija zemlja na svetu, sedma po površini koju zauzima, zemlja domaćin za tri velike religije – budizam, lamaizam i hinduizam, je zemlja koja je u istoriji čovečanstva imala neizbrisiv trag, jer je bila mesto gde se razvijala jedna od četiri najveće stare civilizacije, centar velikih trgovinskih puteva i velikih carevina.

Ambasadorka Indije, gospođa Narinder Chauhan nam je danas donela duh indijskog naroda, mirise indijske kuhinje oplemenjene bogatstvom indijskih začinima, u njenom predavanju smo osetili zvuke indijske muzike i igru, toplotu indijske duše i mir srca prijateljskog indijskog naroda. Gospođa Narinder Chauhan nam je ukazala da Indija danas mnogo ulaže u obrazovanje mladih, a od ukupnog stanovništva – 800 miliona je mladih. Najpoznatiji svetski matematičari, fizičari, hemičari, farmaceuti i lekari, stručnjaci u IT industriji, biznismeni, sportisti, muzičari – su poreklom upravo iz Indije. Uprkos ogromnim razlikama u geografskoj, kulturnoj, socijalnoj ili jezičkoj podeli, Indija je uspela da očuva demokratski sistem sa građanskim slobodama i uglavnom nezavisnom štampom, a poslednjih godina je preduzela i niz dalekosežnih ekonomskih i drugih reformi kojima je cilj – iskoristiti ogromne ljudske, finansijske, rudne, industrijske potencijale u svrhu postizanja i podizanja statusa svetske ekonomske, političke i vojne sile. Za potpuni opis neverovatne Indije uvek nedostaju reči, pa smo imali i zadovoljstvo da pogledamo dva kratka filma o ovoj dalekoj zemlji.

Prisutni studenti, profesori i đaci su bili fascinirani izlaganjem naše gošće i inspirisani da postave nekoliko pitanja ambasadorki, na koja je ona sa velikim zadovoljstvom i odgovorila. U neformalnim razgovorima nakon predavanja u razgovore su se uključili i naši srednjoškolci sa interesantnim pitanjima.   

Zahvaljujemo se njenoj ekselenciji, gospođi Narinder Chauhan, na izdvojenom vremenu i na održanom predavanju. Bila je čast, privilegija i zadovoljatvo biti danas u Svečanoj Sali Fakulteta i prisustvovati ovom gostujućem predavanju.